Tim

stopMotion

Saradnički tim koji vodi Seminar čine studenti nekog od srodnih fakulteta ili sveže diplomirani inženjeri. Svi su bivši polaznici programa Istraživačke stanice Petnica, i znaju na koji način da prenesu svoje znanje srednjoškolcima, trenutnim polaznicima. To su osobe koje oslikava entuzijazam u vezi s onim što rade i uvek prisutna težnja ka učenju novih stvari. Strukturno, postoje tri kategorije saradnika. To su: rukovodilac seminara, stručni saradnici i studenti asistenti.

Rukovodilac seminara: Marko Bežulj

Rođen 1988. godine u Pančevu. Diplomirao na Elektrotehničkom Fakultetu u Beogradu 2011. godine, odsek Elektronika, pri kraju master studija na odseku Signali i Sistemi.

Tokom osnovnih i master studija radio u startup kompaniji HTEC na razvoju hardverske platforme za medicinsku analizu kože. Leta 2012. prešao u “prototyping” tim u Microsoft razvojnom centru Srbija. Prvi put u ISP 2004. godine. Zainteresovan za obradu govora i slike, prepoznavanje oblika, DSP i FPGA arhitektura sa primenama u obradi signala.

Moj motiv da godišnje odmore provodim na Seminaru, je upravo da pokažem mlađima šta sve mogu da rade u oblastima kojima se mi bavimo i na taj način im pomogao da eventualno pronađu svoje mesto u toj priči.

Stručni saradnici:

“Staru gardu” čini više od deset diplomiranih inženjera elektrotehnike i računarstva. Veliki broj njih je trenutno zaposlen u kompanijama kao što su Majkrosoft, Intel, MotionDSP Inc, RT-RK, HTEC. Među ostalima su po jedan asistent na ETF-u, FTN-u i ELF-u, i nekoliko PhD studenata u državi i inostranstvu.

Važno iskustvo u njihovim karijerama odigrao je i boravak u inostranstvu, na praksama u kompanijama Sony, nVidia, i boravak na Univerzitetima u Indianapolisu, Nju Hemširu, i Ilmeanu.

U IS Petnica su ukupno proveli oko 150 godina (uključujući polazničke dane), a najduži staž doseže do čak 17 godina. Evo šta nam je jedan od njih rekao u poverenju:

“U Petnici sam upoznao bliske prijatelje sa kojima se i danas družim a sa nekima i radim. Petnica mi je dala širinu u pogledu na inženjerstvo i uticala bitno na moj razvojni put.”

Studenti asistenti:

“Mlade nade” čini desetak studenata Elektrotehničkog, Fizičkog i Računarskog fakulteta u Beogradu. I pored toga što više nisu u toj ulozi, studenti asistenti imaju najbliži kontakt s polaznicima kroz rad na praktičnim zadacima. Iako studenti, neki od njih i rade, i to u muzeju “Nikola Tesla” i kompaniji Tecnalia Srbija.

U IS Petnica su ukupno proveli nešto više od 60 godina, a u neformalnom razgovoru sa administratorom sajta, rekli su:

“Petnica mi je na sjajan način otvorila vrata ka potpuno novom pristupu obrazovanju i sticanju novih i korisnih informacija u oblastima koje me zanimaju, pružila priliku da sve naučeno ostvarim u praksi i uz sve to provedem vreme sa ljudima sličnih interesovanja i steknem veliki broj istinskih prijatelja.”

“Da nisam išao u Petnicu, ne bih se nervirao na fakultetu.”