2018 Zimska Radionica Za Starije Polaznike

krle
Site Admin
Поруке: 190
Придружен: 03 Апр 2009, 14:26
Име: Stefan
Презиме: Krsmanovic

2018 Zimska Radionica Za Starije Polaznike

Порука од krle » 11 Јан 2018, 11:22

Zdravo svima,
Krajem godine ste na sajtu ISP mogli da vidite spisak pozvanih na zimske seminare u 2018 godni. Zimska radionica seminara PFE će biti održana od 1. do 5. marta 2018 godine. Tačan program radionice će biti objavljen naknadno ali u planu je tematska radionica iz neke od oblasti kojom se PFE seminar bavi. Spisak pozvanih polaznika je u nastavku a očekujte i pozivna pisma na kućnu adresu, još jednom bih napomenuo da je potrebno da vaše prisustvo kao i svaki put do sada potvrdite i na forumu ali i prema uputstvima koja su naznačena u pozivnom pismu.
Spisak pozvanih polaznika:
:C: Tijana Aleksić
:C: Mladen Bašić
:C: Andjela Bogdanović
:C: Jelena Cvetić
:C: Ana Djulinac
:C: Ivan Granić
:C: Mihailo Grbić
:C: Slavko Krstić
:C: Bojana Malešević
:C: Jelena Marinković
:C: Marko Milijanović
:C: Nemanja Milovanović
:C: Milena Mićić
:C: Danilo Nikolić
:C: Katarina Ninković
:C: Valentina Njaradi
:C: Lazar Pajović-Djurović
:C: Filip Parag
:C: Uroš Parezanović
:C: Miloš Paunović
:C: Miloš Pavlović
:C: Marko Polić
:C: Nevena Radovanović
:C: Srdjan Radović
:C: Aleksa Račić
:C: Diana Sekulić
:C: Milomir Stefanović
:C: Aleksa Stefanović
:C: Stefan Stepanović
:C: Aleksa Stevanović
:C: Danilo Tonić
:C: Nevena Vasilevska
:C: Teodor Vasiljević
:C: Vladan Vasić

Ove godine smo imali rekordan broj prijava koje konkurišu za PFE2 ciklus seminara i pohvalio bih sve polaznike koji su se potrudili da osmisle predloge projekata i na taj način pokažu svoju motivaciju za dalji rad na seminaru. Sve one koji iz raziličitih razloga nisu uspeli da predlože svoju ideju pozivam da nastave druženje sa nama kroz forum i sve van seminarske aktivnosti i da ukoliko ih oblasti kojima se bavimo zanimaju pokušaju da oforme novi predlog i sa njim se prijave već naredne godine za PFE seminar.

Možete primetiti da je broj pozvanih na zimsku radionicu veoma veliki, starijim polaznicima koji su imali prilike da rade projekat poznato je da je ovaj broj na letnjem seminaru daleko manji, uglavnom je to grupa od 20 polaznika. Ovako velika razlika pre svega posledica je ograničenih kapaciteta stanice kao i kapaciteta seminara kako bi svi projekti koji se rade bili valjano mentorisani i ispraćeni od strane saradnika. Na našu žalost zbog pomenutih ograničenja i ove godine ćemo morati da ovu grupu polaznika svedemo na sličan broj kako bi letnji seminar bio uspešno realizovan. Uspeli smo međutim da obezbedimo dovoljno mesta za zimsku radionicu kako bi nagradili vaš trud i motivaciju i kako bi nadamo se započeli mnoge aktivnosti koje su vezane za seminar ali ne moraju direktno biti realizovane u stanici. Nadamo se da ćemo na taj način uspeti da zainteresujemo sve pozvane da tokom cele godine ostanu aktivni čak iako realni kapaciteti letnjeg seminara nisu dovoljni za sve koji će učestvovati na zimskoj radionici.

Prva od planiranih aktivnosti čija realizacija nije vezana direktno za trajanje seminara i predstavlja pripremu za što uspešniji rad na projektima vezana je za vaše usavršavanje znanja iz oblasti programiranja. Programiranje je alat bez kojeg u poslednje vreme ne može da se zamisli gotovo ni jedan projekat na PFE seminaru, osim toga to je alat koji je praktično danas korišćen i preko potreban u gotovo svim inženjerskim disciplinama. Smatramo da je znanje iz programiranja veština koja će svim polaznicima biti jako korisna ne samo tokom rada na seminaru već generalno u životu u kojoj god oblasti bliskoj PFE seminaru se pronađete tokom vaše karijere.

Kao i svaki put kada smo se na seminaru bavili programiranjem ideja je da sve aktivnosti prilagodimo različitom nivou predznanja koji polaznici poseduju obzirom da dolaze iz potpuno drugačijih škola i sredina. Ideja je da polaznike podelimo u dve grupe prema dosadašnjem stečenom predznanju iz oblasti programiranja. Prvu grupu bi činili polaznici za koje smatramo da bi im značilo da unaprede svoje znanja iz programiranja, zadatak za ovu grupu bi bio slušanje i prolazak kroz kurs programiranja na sajtu Petlja u čijem razvoju učestvuju naši saradnici. U pitanju su dva kursa Python kurs (iako je po nazivu namenjen za 6. razred osnovne škole ovo je zapravo početni kurs programiranja namenjen za sve koji ulaze u ovu oblast) i početni kurs za jezik C++. Drugu grupu bi činili polaznici koji imaju viši nivo predznanja iz programiranja pa je ideja da oni slušaju malo stručnije online kurseve iz oblasti kojima se seminar bavi (saradnici bi pripremili listu kurseva a i sami polaznici mogu predlagati neke svoje ideje) i na taj način pripreme sebe za izradu projekta ili savladaju neku novu oblast koja ih interesuje. Smatramo da na ovaj način niko od polaznika neće dobiti zadatak koji nije primeren njegovom predznanju a sa druge strane svakome može biti dovoljno interesatno i korisno da se ovim zadatkom bavi od kuće. Naglasio bih da to kojoj grupi neko od polaznika pripadne ni na koji način ne utiče na odabir kandidata koji će biti pozvani na letnji seminar, kao i uvek do sada osnovni kriterijum PFE seminara ostaje motivisanost i zalaganje polaznika za rad u okviru seminara. Kako bi na što jednostavniji način podelili sve polaznike u ove dve grupe a obzirom da nismo u stanici predlažemo da se održi jedna vrsta online testiranja vašeg znanja iz programiranja kroz dostupno takmičenje za učenike srednjih škola iz programiranja na Petlji. Dakle trebalo bi da svako od polaznika napravi nalog na Petlji (ukoliko ga ne poseduje) i prijavi se za kvalifikacije za takmičenje iz programiranja i učestvuje u njima (postoji još dva kruga kvalifikacija 19.01. i 09.02., detalji su ovde). Nakon završenih kvalifikacija svako ko je ostvario dovoljno poena za plasman u naredni krug (barem 100 poena zbirno u oba kruga) će biti smešten u drugu grupu polaznika koja sluša online kurseve a svako ko nije uspeo da sakupi dovoljno poena za prolaz će kao zadatak imati praćenje kursa iz programiranja na Petlji. Naglasio bih da je seminaru najjednostavnije da testiranje realizuje sa ovom već postojećom infrastrukturom na sajtu Petlje i da ni na koji način ne uslovljavamo bilo koga od polaznika da učestvuje na samom takmičenju. Takođe kvalifikacije poseduju zvaničnu komisiju koja proverava da li je bilo neke vrste nepravilnosti i seminar u potpunosti uvažava stavove komisije. Potrudite se da poštujete sva pravila koja kvalifikacije nalažu obzirom da ona u potpunosti oslikavaju sve vrednosti koje neguje naš seminar.

12.01. UPDATE: Kalendar takmičenja se promenio u odnosu na verziju koju smo gledali kada smo planirali datume za seminar, desilo se da se okružno takmičenje iz fizike (03.03.) održava tokom seminara, stupili smo u kontakt sa gimnazijom u Valjevu i uskoro bi trebalo da imamo potvrdu da će kao i ranijih godina biti moguće da radite takmičenje u Valjevu. Iz tog razloga bilo bi dobro da uz potvrdu dolaska na seminar ostaviti i informaciju da li planirate da se takmičite, znam da je opštinsko samo 7 dana ranije pa ne možete da znate da li ste ostvarili prolazak ali dovoljno je da za sada napišete kakvi su vam planovi.

2017.Aleksa.Stefanovic
Кондензатор
Поруке: 19
Придружен: 03 Апр 2017, 21:31
Име: Aleksa
Презиме: Stefanovic

Re: 2018 Zimska Radionica Za Starije Polaznike

Порука од 2017.Aleksa.Stefanovic » 11 Јан 2018, 14:19

Dolazim :O:
I imam jedno pitanje: okruzno takmicenje iz fizike se pada 3. marta. Da li će biti organizovana izrada zadataka kao prosle godine?

Корисников грб
2016.Uros.Parezanovic
Диода
Поруке: 41
Придружен: 28 Феб 2016, 22:17
Име: Uroš
Презиме: Parezanović
Место: Kragujevac

Re: 2018 Zimska Radionica Za Starije Polaznike

Порука од 2016.Uros.Parezanovic » 11 Јан 2018, 22:45

Ćao, dolazim na seminar! :)
Evo mog predloga o učenju programiranja za polaznike koji bi se našli u 'naprednijoj' grupi.
Prvi dan
Strukture podataka:
- Liste
- Mape
- Binarna stabla
- Vektori
.
.
.

Na pocetku teroijska osnova a drugom delu dana implementacija.
Drugi dan
Dinamičko programiranje:
- Problem ranca
- Maksimalna povrsina kvadrata u kvadratnoj matrici sastavljenog od keceva
- Najduzi rastući podniz
- Maksimalna suma nesusednih u nizu
- Najkraci put iz donjeg levog ugla do gornjeg desnog u matrici uz uslov kretanja gore i desno

Treći dan
Geometrija:
-Konveksni mnogougao
-Proveravanje da li je tačka u trouglu
-Površina datog mnogougla

Četvrti dan
Grafovi:
-Dfs i Bfs
-Flojdov algoritam
-Dijkstrin algoritam
-Maksimalan protok u grafu

Peti dan
Razno:
-Matematičke igre
Tu bismo mogli u grupama da resavamo probleme.

Ovo je moj neki predlog, mislim da bi bilo lepo da prodjemo kroz sve ovo :D

Pozdrav,
Pareza :D

krle
Site Admin
Поруке: 190
Придружен: 03 Апр 2009, 14:26
Име: Stefan
Презиме: Krsmanovic

Re: 2018 Zimska Radionica Za Starije Polaznike

Порука од krle » 12 Јан 2018, 11:50

@Aleksa, trudili smo se da promašimo takmičenja međutim kalendar se promenio u međuvremenu, stupio sam u kontakt sa profesorom u gimnaziji pretpostavljam da neće biti problema da kao i prošle godine tamo radite takmičenje javljam detalje uskoro.

@Uroš, mislim da se nismo dobro razumeli, ideja je da se opisane aktivnosti dešavaju van seminara odnosno kao neka vrsta rada od kuće i pripreme za sam seminar. Polaznici koji su prošli kvalifikacije će dobiti naprednije kurseve iz oblasti kojima se seminar bavi ili koje su vezane za njihov predlog projekta da ih prate dok nisu u stanici, ostali polaznici će imati zadatak da slušaju i prate kurs iz programiranja na petlji. Na samom seminaru ćemo imati neku tematsku radionicu kao što smo ih imali ranijih godina na zimskom i jesenjem seminaru, detaljnije o tome uskoro. Ako još neko ima nekih nedoumica ili pitanja slobodno pišite, bilo bi dobro da svi koji su videli ovo cimaju ostale polaznike kako bi na vreme ispratili obaveštenje.

Dopuna je da bi bilo dobro da uz potrvdu o dolasku napišete i da li planirate da se takmičite, znam da je opštinsko samo 7 dana ranije pa da realno neće svi zanti da li učestvuju na okružnom ali ok je i da napišete da li samo planirate da se takmičite kako bi imali okviran broj ljudi koji će da idu u Valjevo.

2017.Slavko.Krstic
Поруке: 4
Придружен: 29 Мар 2017, 21:37
Име: Slavko
Презиме: Krstić

Re: 2018 Zimska Radionica Za Starije Polaznike

Порука од 2017.Slavko.Krstic » 12 Јан 2018, 14:50

Dolazim na seminar :O:
Takmičio bih se, 3. razred fermionska kategorija :D

2017.Aleksa.Stefanovic
Кондензатор
Поруке: 19
Придружен: 03 Апр 2017, 21:31
Име: Aleksa
Презиме: Stefanovic

Re: 2018 Zimska Radionica Za Starije Polaznike

Порука од 2017.Aleksa.Stefanovic » 12 Јан 2018, 15:53

Hvala na odgovoru: treći razred fermioni

2017.Nevena.Radovanovic
Отпорник
Поруке: 7
Придружен: 29 Мар 2017, 21:34
Име: Nevena
Презиме: Radovanovic

Re: 2018 Zimska Radionica Za Starije Polaznike

Порука од 2017.Nevena.Radovanovic » 15 Јан 2018, 10:14

Dolazim :D

2017.Nevena.Vasilevska
Отпорник
Поруке: 6
Придружен: 29 Мар 2017, 21:36
Име: Nevena
Презиме: Vasilevska

Re: 2018 Zimska Radionica Za Starije Polaznike

Порука од 2017.Nevena.Vasilevska » 15 Јан 2018, 14:26

Dolazim i takmicila bih se: treći razred, fermionska :D

2017.Jelena.Cvetic
Поруке: 4
Придружен: 29 Мар 2017, 21:43
Име: Jelena
Презиме: Cvetic

Re: 2018 Zimska Radionica Za Starije Polaznike

Порука од 2017.Jelena.Cvetic » 15 Јан 2018, 14:50

Dolazim :D

2017.Marko.Polic
Отпорник
Поруке: 6
Придружен: 29 Мар 2017, 21:55
Име: Marko
Презиме: Polic
Контакт:

Re: 2018 Zimska Radionica Za Starije Polaznike

Порука од 2017.Marko.Polic » 15 Јан 2018, 14:59

Dolazim :D

2017.Srdjan.Radovic
Отпорник
Поруке: 8
Придружен: 29 Мар 2017, 18:22
Име: Srdjan
Презиме: Radovic

Re: 2018 Zimska Radionica Za Starije Polaznike

Порука од 2017.Srdjan.Radovic » 15 Јан 2018, 15:00

:O: Dolazim i takmicim se, cetvrti razred bozoni :D

2017.TEH.Bojana.Malesevic
Поруке: 2
Придружен: 06 Нов 2017, 22:31
Име: Bojana
Презиме: Malešević

Re: 2018 Zimska Radionica Za Starije Polaznike

Порука од 2017.TEH.Bojana.Malesevic » 15 Јан 2018, 15:12

Dolazim i takmičim se - drugi razred, fermioni :D

2017.teh.katarina.ninkovic
Отпорник
Поруке: 9
Придружен: 05 Нов 2017, 23:05
Име: Katarina
Презиме: Ninkovic

Re: 2018 Zimska Radionica Za Starije Polaznike

Порука од 2017.teh.katarina.ninkovic » 15 Јан 2018, 16:41

:O: Dolazim, takmičim se, druga godina ^^

2017.TEH.Nemanja.Milovanovic
Поруке: 4
Придружен: 07 Нов 2017, 14:49
Име: Nemanja
Презиме: Milovanovic

Re: 2018 Zimska Radionica Za Starije Polaznike

Порука од 2017.TEH.Nemanja.Milovanovic » 15 Јан 2018, 21:58

:O: Dolazim
Takmičim se, drugi razred-fermioni :D

2017.Tijana.Aleksic
Отпорник
Поруке: 5
Придружен: 29 Мар 2017, 21:38
Име: Tijana
Презиме: Aleksic

Re: 2018 Zimska Radionica Za Starije Polaznike

Порука од 2017.Tijana.Aleksic » 16 Јан 2018, 20:29

Dolazim i najverovatnije se takmičim, četvrti razred fermionske kategorije. :)

2017.TEH.Ivan.Granić
Поруке: 4
Придружен: 13 Нов 2017, 23:24
Име: Ivan
Презиме: Granić

Re: 2018 Zimska Radionica Za Starije Polaznike

Порука од 2017.TEH.Ivan.Granić » 16 Јан 2018, 20:34

:O:
Dolazim :D

2017.aleksa.stevanovic
Отпорник
Поруке: 6
Придружен: 29 Мар 2017, 21:36
Име: Aleksa
Презиме: Stevanovic

Re: 2018 Zimska Radionica Za Starije Polaznike

Порука од 2017.aleksa.stevanovic » 18 Јан 2018, 18:28

Dolazimm :O:

Пошаљи Одговор

Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 1 гост