Антикитера механизам

Најзанимлјивији линкови се постују на http://www.facebook.com/pfePetnica или на https://www.instagram.com/pfe.petnica
Корисников грб
Teonikije
Site Admin
Поруке: 413
Придружен: 28 Мар 2009, 15:37

Антикитера механизам

Порука од Teonikije » 07 Јан 2010, 20:54

Из ВикипедијеВерује се да је Антикитера механизам антички механички калкулатор (такође се описује као први „механички рачунар“[1][2]) који је служио за рачунање астрономских позиција. Открио га је 1901. године ловац на морске сунђере у олупини потопљеног трговачког брода код грчког острва Антикитера, између Китере и Крита. Датиран је у 82. п. н. е. Анализе текста пронађеног уз механизам сугеришу да је апарат коришћен 15-20 година пре тога.[3] Технолошки артефакти сличне сложености нису се појављивали наредних хиљаду година.[4]

Димензије механизма су 33 cm (висина), 17 cm (ширина) и 9 cm (дебљина). Направљен је од бронзе и смештен у оквир од дрвета. На њему је исписан текст од око 3.000 слова, који је дешифрован у последњих пар година. Текст је нека врста упутства за употребу, са одељцима о астрономији, географији и механици. Остаци механизма са Антикитере се чувају у Националном археолошком музеју у Атини.

Британски научник и историчар Дерек де Сола Прајс објавио је 1952. године рад у којем је објаснио астрономску намену овог механизма. Он је закључио да Антикитера механизам представља симулатор кретања планета око Сунца и да се може назвати првим аналогним рачунаром.

Апарат има 30 сачуваних зупчаника (претпоставља се да их је укупно било 37). Зуби зупчаника имају облик једнакостраничног троугла. Датум би се у машину унео механички, а апарат би дао податке о положају Сунца, Месеца и друге астрономске податке. Није још извесно да ли се механизам заснивао на геоцентричном или хелиоцентричном принципу. Имао је 3 главна кружна индикатора, један напред, i два позади. Предњи индикатор је био подељен на секторе месеци године египатског календара. Унутар њега, постојала је подела са грчким симболима зодијака. Јулијански календар је уведен у употребу 50-100 година после настанка овог апарата. Спреда су постојале бар три казаљке, једна за датум, а друге две као индикација положаја Сунца и Месеца. Механизам је дизајниран тако да узима у обзир променљиву угаону брзину Месеца и приказује његове фазе на сферном моделу.


1. ^ The Antikythera Mechanism Research Project, Добављено 01.07.2007
2. ^ Цитат Вашингтон поста:
Замислите да баците модерни лаптоп у море, и да оставнике научнике из стране културе да се зачуђено чешкају над кородираним остацима вековима касније. Експерти су у четвртак изјавили да је римски морепловац учинио нешто слично томе пре 2.000 година на мору у јужној Грчкој.
3. ^ Jo Marchant: In search of lost time, Nature, 29. новембар 2006
4. ^ Planetary gears, Nature 444 (7119).

Корисников грб
Teonikije
Site Admin
Поруке: 413
Придружен: 28 Мар 2009, 15:37

Re: Антикитера механизам

Порука од Teonikije » 16 Дец 2010, 15:31

A sada dostupna i u Lego verziji

Пошаљи Одговор